انجام تحقیقات نظرسنجی شامل دریافت ایده و دیدگاه از گروه های متنوعی از افراد با پرسیدن سؤالات و تجزیه و تحلیل پاسخ های آنها است. این روش بهترین راه برای جمع آوری اطلاعات در مورد ترجیحات، باورها، ویژگی ها و اطلاعات ارزشمند مربوط به افراد است.
کلید یک نظرسنجی خوب پرسیدن سوالات مرتبط است که اطلاعات مورد نیاز را در اختیار شما قرار می دهد. می توانید از نظرسنجی ها برای یک هدف یک بار استفاده کنید یا از آنها چندین بار در یک دوره زمانی استفاده کنید.
این مقاله نحوه انجام تحقیقات نظرسنجی را حتی اگر مبتدی هستید توضیح می دهد. در ادامه 7 مرحله در انجام تحقیقات پیمایشی مشخص می شود و شما را راهنمایی می کند تا تحقیقات شما موفقیت آمیز باشد.
برای توضیح روند انجام نظرسنجی باید از ابتدا شروع کنیم. فرآیند انجام یک نظرسنجی شامل چندین مرحله است که هر کدام به یک اندازه برای نتیجه تحقیق مهم هستند. هنگام شروع، اولین کاری که باید انجام دهید این است که اهداف تحقیق خود را شناسایی کنید.
انجام این کار به مراحل بعدی در انجام تحقیقات نظرسنجی مانند یافتن مخاطب مناسب و طراحی سوالات مناسب کمک خواهد کرد. علاوه بر این، به شما دیدگاهی می دهد که چه داده هایی از همه مهمتر هستند، زیرا هر چیزی که یاد می گیرید باید به شما در دستیابی به اهدافتان کمک کند.
با شناسایی اهداف خود، به سوالاتی مانند این پاسخ می دهید: چه نوع اطلاعاتی را جمع آوری می کنم؟ عمومی است یا اختصاصی؟ آیا برای یک مخاطب خاص یا گسترده است؟ اهداف شما پاسخ این سوالات را مشخص می کند و هدف اصلی تحقیق شما است. این سوالات هدف از انجام تحقیق پیمایشی و آنچه را که قصد دارید با آن به دست آورید را توضیح می دهند. هدف، اقدام خاصی است که به دستیابی به اهداف تحقیق کمک می کند. معمولاً برای هر هدف اصلی چندین هدف فرعی وجود دارد.
پاسخ هایی که از یک نظرسنجی جمع آوری می کنید تنها در صورتی مفید هستند که بدانید چگونه از آنها به درستی استفاده کنید. پس از تعیین اهداف، ایده بهتری از آنچه می خواهید یاد بگیرید به دست خواهید آورد و طراحی سوالات آسان تر خواهد بود.
تعیین اهداف و مقاصد ممکن است گیج کننده باشد، بنابراین برای تعریف بهتر سوالات زیر را از خود بپرسید:
موضوع یا سرفصل تحقیق شما چیست؟
با پاسخ به این سوال، متوجه خواهید شد که در مورد چه چیزی به بازخورد یا نظرات بیشتری نیاز دارید.
چه چیزی را می خواهم یاد بگیرم؟
برای طراحی سوالات مناسب، ابتدا باید بدانید که می خواهید در مورد یک موضوع خاص چه چیزی یاد بگیرید.
با داده های جمع آوری شده به دنبال چه چیزی هستم؟
این پاسخ به شما کمک می کند تا مشخص کنید که چگونه نظرسنجی به شما کمک می کند چیزی را بهبود بخشید، قضاوت کنید یا درک کنید.
هنگام انجام تحقیقات نظرسنجی، باید مخاطب هدفی را که اطلاعات از آنها جمع آوری می شود، بشناسید. این گروه جمعیتی است که در نظرسنجی شما شرکت خواهد کرد. کلید تعریف موفقیت آمیز این گروه، محدود کردن بخش خاصی است که اطلاعات دقیق و بی طرفانه را در اختیار شما قرار می دهد.
بسته به نیاز شما و نوع اطلاعاتی که به دنبال آن هستید، این گروه می تواند گسترده باشد. به عنوان مثال، جمعیت شهر تهران. یا می تواند نسبتاً محدود باشد، مانند مصرف کنندگان یک محصول خاص بین سنین 18 تا 24.
به ندرت امکان بررسی کل جمعیت مورد تحقیق وجود دارد، بنابراین در عوض، یک جامعه نمونه بررسی می شود. این گروه باید کل جمعیت موضوع را نشان دهد. تعداد آن به عوامل مختلفی بستگی دارد، عمدتاً به اندازه جمعیت موضوع. بنابراین، هر چه نمونه بزرگتر و شاخص تر باشد، نظرسنجی معتبرتر است.
شما باید دقیقاً مشخص کنید که از چه حالتی برای جمع آوری داده ها استفاده می کنید. روشهای انجام یک نظرسنجی ممکن است به حجم نمونه، مکان، انواع سؤالات و هزینههای انجام آن بستگی داشته باشد.
بر اساس هدف تحقیق شما، روش های مختلفی برای انجام نظرسنجی وجود دارد که می توان آنها را انتخاب کرد:
مصاحبه یا نظرسنجی حضوری - آیا آنها بهتر از نظرسنجی های کتبی هستند؟
نظرسنجی های حضوری برای نمونه های کوچکتر مفید هستند زیرا به شما امکان می دهند اطلاعات دقیق تری در مورد موضوع نظرسنجی جمع آوری کنید. می توانید آنها را به صورت تلفنی یا حضوری انجام دهید.
مزیت مصاحبه این است که مصاحبه کننده می تواند سؤالات را روشن کند و اطلاعات اضافی را جستجو کند. خطر اصلی سوگیری محقق یا ابهام پاسخ دهندگان است، اما یک مصاحبه گر ماهر معمولاً می تواند این تهدیدها را از بین ببرد.
نظرسنجی های آنلاین - ساده ترین راه برای دستیابی به مخاطبان بسیار گسترده
پیروی از مراحل صحیح در انجام یک نظرسنجی آنلاین برای کشف بسیاری از مزایا، مانند کارایی هزینه و انعطاف پذیری، ضروری است. علاوه بر این، نظرسنجیهای آنلاین به شما این امکان را میدهند که بسته به نیازتان، به مخاطبان گسترده یا تعداد انگشت شماری از مردم دسترسی پیدا کنید.
استفاده از ابزارهای آنلاین یکی از موثرترین روش های انجام نظرسنجی است. آنها می توانند توسط هر کسی استفاده شوند و به راحتی برای هر گروه هدف سفارشی می شوند. انواع مختلفی از نظرسنجی های آنلاین وجود دارد که می توانند از طریق ایمیل ارسال شوند، در یک وب سایت میزبانی شوند و حتی از طریق رسانه های اجتماعی تبلیغ شوند.
برای اینکه مراحل صحیح انجام یک نظرسنجی را به بهترین نحو دنبال کنید، از پرسشنامه آنلاین کمک بیشتری دریافت کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که برای یک حساب کاربری ثبت نام کنید و تمام کمکی که برای ایجاد نظرسنجی عالی نیاز دارید در دسترس شما خواهد بود.
نظرسنجی پستی - کنترل کنید که شرکت کنندگان چه کسانی هستند
این نظرسنجی ها به آدرس ایمیل پاسخ دهندگان تحویل داده می شود. با استفاده از نظرسنجی پستی، می توانید به راحتی به یک نمونه بزرگ دسترسی داشته باشید و کنترل داشته باشید که چه کسانی در نمونه قرار می گیرند. اگرچه این به طور سنتی رایج ترین روش تحقیق پیمایشی بود، اما نرخ پاسخ در حال حاضر اغلب نسبتاً پایین است.
سؤالات نظرسنجی نقش مهمی در موفقیت تحقیق پیمایشی دارند. بنابراین، هنگام تصمیم گیری درباره اینکه چه سؤالاتی بپرسید و چگونه آنها را بپرسید، بسیار مهم است که عوامل مختلفی را در نظر بگیرید تا اطمینان حاصل شود که تحقیق شما موفق است.
انواع سوالات - رایج ترین سوالات مورد استفاده در تحقیقات پیمایشی کدامند؟
هنگام نوشتن سؤال، سؤالات پایان بسته و سؤالات باز را انتخاب کنید. سؤالات بسته دارای گزینه های پاسخ از پیش تعریف شده هستند، در حالی که سؤالات باز به پاسخ دهندگان این امکان را می دهند تا پاسخی را با کلمات خود شکل دهند.
قبل از اینکه تصمیم بگیرید از کدام سوال استفاده کنید، با گزینه های خود آشنا شوید. برخی از انواع رایج سوالات مورد استفاده در انجام تحقیقات پیمایشی عبارتند از:
محتوا، عبارت و ترتیب سوالات
برای اطمینان از قابل اعتماد بودن (روایی و پایایی پرسشنامه) نتایج تحقیق نظرسنجی، هر سوال در نظرسنجی باید با دقت فرموله شود. آنها باید مستقیماً با هدف نظرسنجی مرتبط باشند و حاوی اطلاعات کافی برای پاسخ دقیق باشند.
اگر در مورد سؤالات بسته تصمیم می گیرید، مطمئن شوید که پاسخ های موجود همه احتمالات را پوشش می دهند. علاوه بر این، تمام سؤالات باید واضح و دقیق و بدون کلمات مبهم و در اصطلاح زبانی باشد که پاسخ دهندگان می فهمند.
هنگام سازماندهی سوالات، مطمئن شوید که ترتیب آن منطقی است. به عنوان مثال، سؤالات آسان و بسته پاسخ دهندگان را به ادامه دادن تشویق می کند و باید در ابتدای نظرسنجی باشد. سوالات سخت تر و پیچیده تر باید در پایان باشد. اگر سؤالات مرتبط هستند، باید در کنار یکدیگر قرار گیرند و اگر چندین موضوع مطرح است، سؤالات مرتبط باید گروه بندی شوند.
هنگام انجام تحقیقات نظرسنجی، نظرسنجی را به صورت حضوری، تلفنی، از طریق ایمیل یا از طریق یک فرم آنلاین توزیع کنید.
قبل از شروع نظرسنجی، تعداد پاسخ های مورد نیاز و نحوه دسترسی به نمونه نظرسنجی را مشخص کنید. نظارت بر میزان پاسخ شما ضروری است که با تقسیم تعداد پاسخ دهندگانی که به نظرسنجی پاسخ داده اند بر تعداد افراد نمونه به دست می آید.
از آنجایی که روش های مختلفی برای انجام یک نظرسنجی وجود دارد، روش های مختلفی نیز برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده وجود دارد. پس از پردازش دادهها و مرتبسازی پاسخها (معمولاً با کمک یک برنامه رایانهای)، باید دادهها را با حذف پاسخهای ناقص یا نادرست پاک کنید.
بسته به نوع سؤالات مورد استفاده، روش های مختلفی برای تجزیه و تحلیل داده ها وجود دارد. به عنوان مثال، سؤالات باز نیاز به یک رویکرد دسته بندی دارند که در آن برچسبها به هر پاسخ اضافه میشوند و در دستههایی گروهبندی میشوند.
سوالات بسته نیاز به تجزیه و تحلیل آماری دارند. برای مصاحبه می توان از روش کیفی مانند تحلیل موضوعی و برای مقیاس لیکرت سوالات از ابزار تحلیل (میانگین، میانه و حالت) استفاده کرد.
دیگر روش های تحلیل عملی جدول بندی متقابل و فیلتر کردن است. فیلتر کردن می تواند به شما در درک بهتر مخاطبان و سازماندهی نتایج کمک کند تا تجزیه و تحلیل داده ها سریعتر و در دسترس تر باشد.
اگر از ابزار نظرسنجی آنلاین استفاده می کنید، داده ها به صورت خودکار جمع آوری می شوند، بنابراین تنها چیزی که نیاز دارید شناسایی الگوها و روندها است.
آخرین مرحله از 7 مرحله در انجام تحقیقات پیمایشی ایجاد گزارش است. داده های تجزیه و تحلیل شده باید به واحدهایی از اطلاعات ترجمه شوند که مستقیماً با اهداف و اهدافی که قبل از ایجاد نظرسنجی شناسایی کرده اید مطابقت دارد.
بسته به رسمی بودن گزارش، باید انواع مختلفی از اطلاعات را در نظر بگیرید:
اکنون که 7 مرحله ما را در انجام تحقیقات نظرسنجی گذرانده اید و نحوه انجام آن را درک کرده اید، چرا نظرسنجی خود را ایجاد نکنید؟ تحقیقاتی انجام دهید که به شما در انتخاب و تصمیم گیری بهتر کمک می کند.