7 مثال از استفاده بارکد های سه بعدی (QR) و رواج دوباره آن‌ها؛ و چگونه برای پرسشنامه خود بارکد سه بعدی درست کنیم

  • زمان مطالعه: ۷دقیقه

اولین بار که این مربع‌های سیاه و سفید را بارکد مانند عجیب را دیدید به یاد دارید؟ این بارکد ها در سال 2010 ظاهر شدند، اما به همان سرعت که ظاهر شدند شروع به کمرنگ‌تر شدن کردند. اما چرا؟ چون افراد نمی‌دانستند که چه طور از این بارکد‌ها استفاده کنند، تا ارزش کارشان را بیشتر کند. به هر حال در این مقاله قصد داریم به تاریخچه این بارکدها، دلیل رواج مجدد آن‌ها و راه های استفاده از این بارکدها را مورد بررسی قرار دهیم.

بارکد های سه بعدی (QR) و رواج دوباره آن‌ها  و چگونه برای پرسشنامه خود بارکد سه بعدی درست کنیم

بارکد سه بعدی چیست ؟ و طرز کار آن چگونه است؟

بارکد سه بعدی، QR و یا QRC شکل اختصار یافته عبارت "کد واکنش سریع" (Quick Response Code) است. این بارکد ها در واقع تصاویر دو بعدی کد گذاری شده هستند، که هنگامی که اسکن میشوند داده ذخیره شده‌شان را نمایش میدهند. این الگو ها دارای کد های باینر هستند که می‌توانند توسط دوربین گوشی هوشمند؛ و یا اسکنر های مخصوص خودشان اسکن شده و داده های موجود را به نمایش بگذارند.

پس فرق این بارکدها با بارکدهای معمولی چیست؟ بارکد های معمولی فقط در یک جهت بالا به پایین خوانده می‌شوند. به همین علت داده های کمی را میتوانند در خود ذخیره کنند که معمولا شامل حروف و اعداد است. بارکد های سه بعدی متفاوت هستند، آن ها از دو جهت بالا به پایین و راست به چپ خوانده میشوند. به همین منظور می‌توانند داده‌های بیشتر و فرم مختلف داده ها را در خود ذخیره کنند، که میتواند شامل لینک سایت ها، شماره تلفن‌ها، و یا حتی متن که شامل 4000 کاراکتر است، باشد.

تاریخچه بارکد های سه بعدی

شاید برایتان جالب باشد که بدانید این بارکدها حوالی سال 1994 ساخته شدند. این بارکد ها توسط کمپانی تابع شرکت تویوتا به نام Denso Wave برای بهبود روند تولید ماشین و قطعات جانبی آن و محدودیت های موجود بارکد های معمولی ساخته شدند.
کمی بعد تولید کننده‌های دیگر نیز با توجه به پتانسیل این بارکد ها شروع به استفاده از آن‌ها کردند. اما همیشه به صورت کامل از قابلیت این بارکد ها استفاده نمی‌کردند، و این بارکد ها کابر را صرفا به وبسایتی میبرد که خود کاربر میتوانست آن را تایپ کند.
البته این دلایل به تنهایی موجب کم رنگ شدن استفاده این بارکد ها نشدند، بلکه در آن زمان همه مشتری ها گوشی های هوشمند، برنامه های رایگان اسکن بارکدها، و دسترسی به اینترنت را نداشتند.

آیا این بارکدها مجدد به عرصه استفاده باز می‌گردند؟

به‌طور مختصر، بله. خیلی از عوامل از دوران ساخت آن‌ها دست‌خوش تغییر شده است. مثلا در سال 2021، 3.8 میلیارد نفر از گوشی هوشمند استفاده میکنند. برنامه های اسکن بارکد و اینترنت به راحتی قابل دسترسی هستند حتی بسیاری از گوشی ها به طور پیش‌فرض برنامه اکسن بارکد را در خود دارند.
در این دوران یارکدهای سه بعدی به‌طور بهینه و کامل مورد استفاده قرار می‌گیرند. اوایل تنها استفاده آن ها، اشتراک گذاری اطلاعات بود، اما الان از تمام قابلیت‌های آن‌ها استفاده میشود. به علاوه موارد ذکر شده پاندمی کرونا نیز استفاده از این بارکد ها بیش از پیش رواج داده است.
در ادامه برخی از کابرد های امروزه این بارکدها را مورد بررسی قرار میدهیم:

مدریت فروش عمده

بارکد های سه بعدی کماکان در حوزه مورد استفاده اولیه خود، بدست آوردن اطلاعات محصول، رواج دارند. در سال 2020 شرکت Denso Wave طراحی اولیه این بارکدها را بهبود بخشید و امروزه این بارکد ها برای مقاصد پیگیری، حفاظت از برند، و جلوگیری از جعل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پرداخت های موبایلی

امروزه تراکنش های مالی میتوانند توسط بارکد های سه بعدی انجام شوند. مشتری میتواند بارکد را اسکن کند و پرداخت را انجام دهد. این شیوه بیشتر در چین رواج دارد اما به مرور به صورت جهانی نیز مورد استفاده قرار میگرد، مثلا در آمریکا برای پرداخت اجاره اسکوتر های برقی تنها کافیست بارکد سه‌بعدی تعبیه شده را اسکن کنید. در ایران هم گاها برای پرداخت کرایه تاکسی میتوان با استفاده از بارکد درج شده این کار را به‌صورت آنلاین انجام داد.

سرویس های پستی

از آنجایی که بارکد های سه بعدی می‌توانند اطلاعات بیشتری نسبت به بارکد های معمولی در خود ذخیره کنند، سرویس های پستی از آن ها برای رهگیری مرسوله های پستی میتوانند استفاده کنند. که تنها با اسکن بارکد مشخص هر مرسوله تمام اطلاعات موجود بسته به نمایش داده میشود.

امور تحصیلی

امروزه، بارکد های سه بعدی توسط مدارس و دانشگاه‌ها برای ارتباط با دانش آموزان و دانشجویان مورد استفاده قرار میگیرند. میتوان این بارکدها را در کلاس درس یا کتابخانه یا... یافت، که از آن ها برای اهداف مختلف مانند: یافتن کتاب مورد نظر، اطلعات بیشتر در مورد موضوع تدریس و.... استفاده می‌شود.

فروشندگی

فروشنده‌های مختلف برای اهداف گوناگون از بارکد های سه بعدی استفاده می‌کنند. برای مثال در صورتی که خریدار لباسی که تن مدل هست را پسندید می‌تواند با اسکن بارکد مربوطه به صفحه خرید آن لباس هدایت شود.

پیگیری اخبار کرونایی

پس از پاندمی کرونا بسیاری از فروشندگان و رستوران ها به استفاده بارکد های سه بعدی به خاطر طبیعت غیرتماسی آن ها روی آوردند. مثلا برای انجام پرداخت های خود بدون نیاز به تماس با کارت‌خوان و کارت تنها با اسکن این بارکد ها اقدام به این کار کنند. همچنین برای بررسی نتیجه آزمایش کرونا نیز مورد استفاده قرار گرفتند. مثلا در انگلستان برای رهگیری افراد مبتلا به کرونا در مکان های عمومی مثل رستوران ها بارکد های سه بعدی تعبیه شده است که افراد برای ورود به آن مکان بارکد را با استفاده از برنامه مخصوص وزرات بهداشت کشور اسکن میکنند که در صورت ابتلای فرد به کرونا پیام هشدار برای سایر افراد آن مکان ارسال میشود.

تبدیل پرسشنامه های آفلاین به آنلاین

تهیه پرسشنامه به صورت آفلاین علاوه بر هزینه های زیاد و آسیب به محیط زیست میتواند امری طاقت فرسا باشد، چرا که پس از جمع‌آوری پرسشنامه ها داده های آن باید به کامپیوتر منتقل شوند که این عمل ریس گم شدن داده ها و یا اشتباه وارد شدن آن ها را افزایش میدهد از طرفی به خاطر مشغله های فرد پاسخ دهنده ممکن است داده2های بدست آمده دقیق نباشند. با آنلاین شدن پرسشنامه ها افراد پاسخ دهنده میتوانند در اوقا فراغتشان اقدام به پر کردن پرسشنامه شما کنند، که در این زمینه با استفاده از بارکد های سه بعدی، فرد پاسخ دهنده با اسکن بارکد مورد نظر به صفحه پرسشنامه شما هدایت میشود.

چگونه برای پرسشنامه بارکد سه‌بعدی تهیه کنیم

قدم اول: انتخاب بارکد ساز مورد علاقه

قدم دوم: الحاق لینک پرسشنامه به بارکد

با استفاده از بارکد ساز مورد نظر و تنظیمات آن میتوانید اطلاعات لینک پرسشنامه خود را به صورت بارکد سه بعدی دربیاورید که فرد با اسکن بارکد به صفحه پرسشنامه هدایت شود.

قدم سوم: استفاده از بارکد سه بعدی پرسشنامه

حال میتوانید بارکد مورد نظر را چاپ کنید و یا آن را در وبسایت خود قرار دهید و یا در قالب ایمیل آن را به مخاطب مورد نظر ارسال کنید.

نکته مهم: بهتر است در کنار بارکد لینک مور نظر را نیز بنویسید تا در صورتی که فرد پاسخگر شرایط اسکن بارکد شما را نداشت بتواند به صورت دستی به لینک پرسشنامه شما دسترسی داشته باشد.